ДРУГАРСТВО И ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ

}

фебруар 22, 2022

v

ОШ „БРАНКО ЋОПИЋ“

Био је новембар 2021. године, када је наш председник Савета родитеља школе Јован Радуновић сазнао да ученик другог разреда Владан Пејовић има здравствени проблем и да су му неопходне две операције које само у Бечу могу да се изведу, али и да је за то потребно близу 40.000,00 евра.

Одмах потом сазван је састанак коме су присуствовали председник Савета родитеља, правница и директорка наше школе, који су се након увида у медицинску документацију, договорили да се у најкраћем року крене у акцију како би помогли нашем ученику Влади.                                                                                                                                              Свим одељењима послато је обавештење о Владиној ситуацији и потребној помоћи. Родитељи су по ко зна који пут показали солидарност и емпатију па су за непуна 3 дана прикупили донацију у износу од 377.340.00 динара и 65 евра.

Дана 05.12.2021.одржан је хуманитарни базар у Кнез Михајловој улици, преко пута ТЦ Рајићева, када су родитељи направили продајни штанд са дечијим рукотворинама и новогодишњим украсима и колачићима. Успешно су анимирали пролазнике и по веома хладном времену од 09,00 до 21,00 часова сакупили за Владу 103.500,00 динара и 5 долара.
Пошто је прикупљање средстава било хитно због заказане операције у јануару, родитељи су се организивали и 18.12.2021. године постављајући продајни штанд на Видиковцу од 09,00 до 15,00 часова испред пекаре Мијатовић, у непосредној близини школе. Тог дана је сакупљено за Владину операцију 143.700,00 динара.

Уочи Нове године требало је да буде одржан спектакл у Гарден Театру на Видиковцу, када је власник, чим је чуо да је у питању хуманитарна акција за осмогодишњег дечака, истог момента беплатно уступио простор. Требало је да наступају наш чувени Станд Уп комичар и родитељ ученика наше школе Дарко Милошевић, док је спектакл требало да аутентичним кубанским песмама употпуни једна изузетна дама Yамилет Амадо Вазqуез, певачица невероватног гласа. Нажалост, због епидемије Корона вируса, најављени спектакл је морао да буде отказан.

Родитеље наше школе ништа није поколебало. Затражили су састанак у општини Раковица, на коме су присуствовали представници општине Раковица и чланови општинског већа Снежана Предојевић и Владимир Јурашин Ковачевић, председник Савета родитеља, Владина мајка и директорка школе. На састанку је договорено да ће сав приход од продаје „Црвених носића“, куваног вина, кафе и чаја са улице отвореног срца која је одржана под покровитељством општине Раковица бити уплаћен за лечење малог Владана. Обећање је испуњено и прикупљено је 133.060,00 динара.

После свих наведених активности сакупљено је укупно 757.690, 00 динара, 65 еура и 5 долара. Истовремено, током ових активности  био је активан и наменски рачун за малог Владана на који су родитељи наше школе и сви добри људи уплаћивали новац. Такође су, обавештење о акцији на којој се налазио и број рачуна слали путем друштвених мрежа где год су сматрали да би било корисно.

Владан је у Беч стигао 13.01.2022. а оперисан је 14.01.2022. Све је протекло у најбољем реду, операција је трајала 3,5 сата. Дана 17 02.2022. обављен је и први контролни преглед после операције када су му скинули гипс који је носио све време. Тада је доктор потврдио да је операција успешно обављена. Урађена му је стабилизација зглобова шаке како би имао бољи хват, трансфер тетива и код лакта су постављене две металне плочице које ће бити повезане са раменом (као припрема за наредну операцију). Владан има три реза на руци. Опоравак тече добро. Носиће још неко време лонгету и радиће вежбице за шаку.
Друга операција је планирана за лето или рану јесен.

У међувремену, Владан је био невероватно храбар. Одмах после повратка из Беча укључио се у редовну наставу у школи, уз појачане мере опреза. Сви другари га чувају и пазе, помажу му да обуче јакну, да спакује торбу итд.

Поносни смо на наше ученике који на тај начин још једном показују величину дечије душе и чистог срца. Надамо се да ће остати тако дивни и да ће израсти у велике људе.

Посебну захвалност дугујемо:

– КОМУНАЛНОЈ ИНСПЕКЦИЈИ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД
на одобреној локацији у Кнез Михајловој улици.

– МЕНАЏМЕНТУ ТЦ РАЈИЋЕВА

на комплетној логистичкој подршци. И људској и техничкој. Помогли су нам све што су могли, а у границама својих овлашћења на чему смо им неизмерно захвални.

– ОПШТИНИ РАКОВИЦА
за одобрену локацију за хуманитарни штанд и предлог да сав пазар са догађаја „Улица отвореног срца“ буде усмерен за Владаново лечење.

– ПЕКАРИ МИЈАТОВИЋ НА ВИДИКОВЦУ
на подршци у виду постављања хуманитарне кутије у њиховој пекари и дозволу за постављање штанда нашег хуманитарног базара под њиховим кровом, целом дужином њиховог излога.

– МЕНАЏМЕНТУ САМОУСЛУГЕ ОРАШАЦ који нам је уступио кесе за паковање купљених артикала на базару и изразио спремност да поставимо хуманитарну кутију у њиховој продавници.

– ГАРДЕН ТЕАТРУ
који је бесплатно уступио простор за одржавање хуманитарне вечери где је требао да наступа станд уп комичар Дарко Милошевић.

– ДАРКУ МИЛОШЕВИЋУ
на свеукупној помоћи и спремности да сав новац од улазница уступи за лечење малог Владана.

– ОШ БРАНКО ЋОПИЋ
Посебно се захваљујемо директорки Снежани Павловић која је све време била уз нас, помагала саветодавно, логистички и у кључним моментима заједно са нама радила, као и педагогу Дамњану Тадићу на логистичкој подршци и свим наставницима који су помогли у изради ученичких радова и прикупљању средстава за помоћ.

– СВИМ ДОБРИМ ЉУДИМА
који су донирали новац, лично, путем уплате на рачун, кроз донирање ствари за базар или су дали свој допринос на неки други начин.

– СВИМ ПЛЕМЕНИТИМ ЉУДИМА
који су се по хладном времену ангажовали у утоваривању столова, паковању ствари које смо продавали, слагању тих ствари на штандове као и што су по хладноћи дежурали поред самих штандова и активно продавали ствари.

С поштовањем,
Јован Радуновић,
председник Савета родитеља